Skialpinismus aneb o co jde a proč stále roste jeho obliba?

Skialpinismus aneb o co jde a proč stále roste jeho obliba?

Doba čtení 3 minuty

Definice říká, že skialpinismus je pohyb na lyžích ve volném horském terénu. Tento sport se v dnešní době těší stále větší oblibě a řady jeho příznivců se neustále rozšiřují. Nejedná se přitom o žádnou novinku. Již dávno pradávno předkové našich předků používali dvě primitivní dřevěná prkna s přibitými tuleními kožešinami pro pohyb v zasněžených horách. Dříve také neexistovaly lanovky, takže s trochou nadsázky lze říct, že veškerý pohyb na horách byl tenkrát tak trochu skialpinismus. 
Gnarly Owl skialpy Kanada Britská Kolumbie skialpinismus
Skialpinismus, skitouring, ski mountaineering nebo chcete-li zkráceně skialp je horská turistika na lyžích. Své příznivce si tedy najde především mezi těmi, kdo raději tráví čas obklopeni panenskou přírodou než v přeplněných lyžařských střediscích čekající ve frontě na lanovku. Cílem skialpu je obvykle vyšlápnout si nějaký pěkný kopec a pak ho za odměnu sjet ideálně prašanem či jinak lákavým terénem. 
Gnarly Owl skialpy Japonsko skialpinismus
Nikoho asi nepřekvapí, že na skialp je potřeba speciální vybavení. V prvé řadě jde o speciální skialpinistické vázání, které má při výstupu volnou patku a polohovatelnou opěrku paty a na sjezd se přepne do režimu pevného vázání, tak jak ho známe u sjezdového lyžování. U vázání je důležité, aby bylo lehké a přitom dostatečně pevné a spolehlivé. Takovéto vázání lze namontovat v podstatě na jakékoliv sjezdové lyže, ale vhodné jsou především all-mountain či freeridové lyže. Zde platí pravidlo, že čím lehčí, tím lepší pro výstup, ale samozřejmě je potřeba myslet i na sjezd, který bychom si s krátkými úzkými lyžemi v prašanu asi moc neužili. Pro výstup se na skluznici nalepí stoupací pásy, dříve vyrobené z tulení nebo sobí kožešiny, dnes převážně mohérové či syntetické. Při pohybu směrem vpřed mají pásy hladký povrch, který krásně klouže po sněhu, naopak při stoupání nepodkluzují díky naježení povrchu pásu. Lyžáky pro skitouring jsou lehké, umožňují při chůzi pohodlně ohýbat kotník a na patě mají mechanismus na přepnutí pohyblivosti boty na chůzi a sjezd. Vhodné jsou také teleskopické hůlky, které lze dle potřeby zkrátit či prodloužit. Pro bezpečnost je samozřejmostí i přilba a lyžařské brýle. Pokud se skialpinista vydá do prudkého terénu, často musí lyže připnout na batoh, například za pomoci skicuku. Více o tomto víceúčelovém pásku jsme psali zde. V prudkém svahu tak stoupá vzhůru s mačkami nasazenými na lyžácích a s cepínem v ruce.
Gnarly Owl polarizační lyžařské brýle a skicuk na skialpy Japonsko
Pro pohyb v horských oblastech je nepostradatelná lavinová výbava. Základ lavinové výbavy tvoří tzv. svatá trojice, která významně přispívá k záchraně lavinou zavaleného lyžaře, snowboardisty či kohokoliv jiného, kdo se pohybuje v horském terénu. Jedná se o lavinový vyhledávač neboli pípák, sněhovou lopatu a lavinovou sondu. Oblíbený se v posledních letech stává také lavinový batoh vybavený airbagem, který je v případě pádu laviny vystřelen a značně tak zvyšuje šance lyžaře na vyváznutí z laviny. Ve volném terénu by se tedy lyžař neměl pohybovat sám a rozhodně doporučujeme absolvování profesionálního lavinového kurzu. Tam se naučíte například základní sloupcový test pro vyhodnocení stability sněhových vrstev. Bezpečnost pohybu ve volném terénu je vždy na prvním místě! My doporučujeme kurzy od Viktora Kořízka z Alpy4000.
Gnarly Owl skialpy svatá trojice sloupcovy test
Skialpinismus má mnoho podob. Vedle té tradiční, spojené převážně s turismem, je tu závodní a fitness skialpinismus, u kterého je rychlost hlavním cílem. Často se provozuje v blízkosti lyžařských středisek, kde lyžaři v uplých kombinézách na lyžích úzkých jako běžky vyběhnou kopec, který pak po sjezdovce sfrčí dolů. Pak jsou tu freerideři, kteří se vyžívají v úchvatných a nebezpečných sjezdech a dřina na pásech do kopce je pro ně pouze nutným zlem. Už jen z tohoto je jasné, proč je skialpinismus v posledních letech tak oblíbený. Ať už je Vašim cílem pořádně se zapotit a dát si do těla, vyplavit adrenalin při extrémním sjezdu nebo s partou kamarádů vyšlápnout kopec, užít si srandu při sjezdu a pak v cíli u piva zhodnotit vydařený den, určitě si při skialpu přijdete na své.
Gnarly Owl skialpy Rakousko skialpinismus
Zdá se Vám, že skialpinismus je fyzicky náročnou a nebezpečnou aktivitou? Ano i ne. I zde platí pořekadlo, jaký si to uděláš, takový to máš. Nemusíte se nikam hnát, ze začátku stačí vyšlápnout si kopec za chalupou a užít si ničím a nikým nerušený sjezd. A uvidíte, že už i z tohoto budete nadšeni. Díky skialpu se dostanete na krásná odlehlá místa, mimo civilizaci, mimo středisko, kde nehučí lanovky a nepokřikují lidé.  Skialpinismus je zkrátka spojen s volností, svobodou pohybu a nezapomenutelnými zážitky. Pokud jste ho ještě neměli šanci vyzkoušet, tak doporučujeme na nic nečekat vrhnout se do toho po hlavě (s přilbou a našimi polarizačními lyžařskými brýlemi). :)

 

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.