Ultralight Bikepacking se skicukem

Ultralight Bikepacking se skicukem

Doba čtení 3 minuty

Milujete jízdu na kole, přírodu a svobodu pohybu? Pak jste tím správným adeptem na bikepacking. O co jde? Jednoduše řečeno o jízdu na kole spojenou s minimalistickým kempováním. Proč minimalistickým? Protože bikepacker si s sebou veze věci potřebné pro nocování v přírodě. A uveze to všechno? S naším skicukem ano a díky ušetřeným gramům si výlet o to víc užije.

Ultralight bikepacking kolem na lehko se skicuky Gnarly Owl

Dříve se používaly nosiče a brašny, které jsou dobré v tom, že do nich dáte vše (i to, co nepotřebujete), jsou ale těžké, neforemné a omezují při nájezdu a manipulaci s kolem. Bikepacking je o cestování nalehko. Vše co potřebujete jednoduše připnete na rám kola, pod sedlo či na řidítka. A jak? Gnarly Owl skicukem. Ačkoliv název by mohl být trochu matoucí, skicuk neslouží pouze k sepnutí lyží. Jde o univerzální pásek vyrobený z pružné gumy a hliníkové přezky, díky kterému během vteřiny připevníte prakticky cokoliv k čemukoliv. O vícero možnostech použití jsme psali zde: Skicuk - univerzální pomocník. Troufáme si tedy tvrdit, že skicuk je nepostradatelným pomocníkem při bikepackingu. 

Gnarly Owl ultralight bikepacking skicuk kempování s kolem na lehko

Váha skicuku je pouhých 28 gramů, váhová úspora oproti těžkým brašnám a nosičům tak může být až v jednotkách kilogramů. Kromě gramů jsou také výrazně nižší pořizovací náklady. Skicuk je dostatečně dlouhý na to, aby obepnul nafukovací karimatku i letní péřový spacák. S použitím skicuku je navíc celý proces chystání kola neskutečně rychlý a jednoduchý. Na co se taky zdržovat, když příroda a zážitky čekají.

Gnarly Owl ultralight backpacking na lehko na kole se skicukem spacák

Co ještě kromě skicuků nesmí chybět ve výbavě žádného správného bikepackera? Kolo a helmu pro případ karambolu netřeba zmiňovat. Nezapomeňte také na kvalitní sluneční brýle, které chrání oči nejen před sluncem, ale také před větrem, poletujícím hmyzem, prachem i zásahem větví. Výhodou jsou výměnné zorníky, díky kterým se lehce přizpůsobíte světelným podmínkám a polarizační skla, která eliminují nepříjemné odlesky a zajišťují ostré vidění, kontrast a sytost barev. Co se týče výbavy na přespání, zde platí jednoduché pravidlo. Čím lehčí a skladnější, tím lepší. Osvědčený je letní péřový spacák, který zahřeje i při chladnějších nocích a nafukovací karimatka. Samozřejmostí je dostatek tekutin a jídla, a to jak rychlých svačinek na zahnání hlaďáku, tak něčeho pořádnýho na večeři pro zpříjemnění večerního táboření. Další nezbytnou výbavou je základní nářadí na kolo a náhradní duše. Hodí se také extra ponožky a čelovka pro případné noční dobrodružství.

Opekání buřtů na ultralight bikepacking s Gnarly Owl skicukem

Díky bikepackingu máte možnost objevit nová, vzdálenější a méně dostupná místa. A takováto místa bývají zpravidla ta nejkouzelnější. Ať už vyrazíte jenom na víkend nebo na několikadenní expedici, jsme si jisti, že kouzlu bikepackingu propadnete a naplno si ze sedla kola užijete krás přírody a nerušeného nocování pod hvězdami.

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.